Bikeoptimizer

De senaste åren har ett flertal ”bike fitting-tjänster” framkommit, och på internet finns en hel uppsjö av hemsidor som beskriver hur man bäst ställer in sin cykel. Det finns en del tumregler man kan följa för att inte hamna helt fel när cykeln ska ställas in. Dessa regler är mestadels bra råd och man kommer ganska långt med dessa grundinställningar.

En rätt inställd position på cykeln innebär att cyklisten sitter komfortabelt, kan utveckla maximal kraft och inte drar onödigt mycket vind. Dessa tre faktorer säger till viss del emot varandra och cykelinställningen blir en kompromiss av dem. En komfortabel sittposition är den viktigaste av de tre faktorerna. Hur aerodynamiskt det är möjligt att sitta, samtidigt som cyklisten kan utveckla maximal kraft, beror bland annat på dennes flexibilitet i ryggraden, ligament och muskler. För att kunna utveckla maximal kraft måste nervsignaler från ryggraden till musklerna nå ohindrade fram, på samma sätt får inte blodförsörjningen till musklerna försämras och cyklisten behöver kunna andas ohindrat. En för låg sittposition t.ex. en tempocykel kan omöjliggöra detta, samtidigt som en för hög position kan medföra att cyklisten drar onödigt mycket vind. För att ställa in cykeln optimalt krävs därför en individuell genomgång av cyklistens fysiska förutsättningar och vilka mål cyklisten har med sin cykling.

Om du ställer höga krav på din cykling och har fått besvär eller vill undvika framtida besvär, kan det vara en bra investering att låta en expert göra din cykelinställing.

Bikeoptimizing

Som tidigare elitcyklist har jag personlig erfarenhet av att ställa in cyklar. Jag har bl.a. arbetat med Bjarne Riis som är oerhört kunnig på området, och jag har varit i vindtunnel för att optimera min position på tempocykeln. Som kiropraktor har jag lärt mig biomekanik samt fått en förståelse för hur begränsningar i rörelseapparaten negativt påverkar nervsystemet och begränsar kraftutvecklingen i musklerna.

För att ställa in din cykel använder jag både mina egna erfarenheter som cyklist samt av mina kiropraktiska kunskaper. Resultatet blir en optimal sittposition som är anpassat efter just dina förutsättningar och krav.

Bikeoptimizer starter med en kort intervju. Här frågar jag om hur länge du har cyklat, hur mycket du tränar, dina mål med mera. Därefter blir du ombett att utfylla en hälsodeklaration och vi diskuterar eventuella skador eller besvär i rörelseapparaten. Nästa punkt är en kiropraktisk rörelseanalys där jag kollar efter om det finns rörelseinskränkningar, snedhet i ryggen, benlängdsskillnad, muskulär obalans eller annat som kan behövas behandlas eller tas hänsyn till. Därefter följer en eventuell kiropraktisk behandling innan det är tid för själva bikefitten. Jag börjar med att kontrollera klossarnas inställning och rätta till dessa vid behov, därefter optimeras din sittposition på cykeln för att uppnå maximal komfort och kraftutveckling. Räkna med ca 2,5 timme för att göra en Bikeoptimizer.